Strony z PageRank 0:

« poprzednia strona · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · następna strona »
  • Feng Shui »

    Feng Shui to chińska sztuka planowania. W tradycji starożytnej kierowano się nią, projektując rozmieszczenie miast, a następnie budynków w nowo powstałych miejscowościach. Obecnie Feng Shui znana jest na całym świecie, jednakże zawęził się zakres jej stosowania – tajników tej sztuki używa się przy aranżacji różnego rodzaju wnętrz, najczęściej lokali mieszkalnych.W Feng Shui kluczową rolę odgrywają przedmioty oraz ich rozmieszczenie. Przyjmuje się, że rzeczy są nośnikami energii, którą uwalniają ze skutkami dla osób, w otoczeniu których się znajdują. Aby zapewnić sobie miłość, romantyzm, rodzinne ciepło powinniśmy grupować przedmioty w pary. Gdy staramy się o dziecko, chcemy zwiększyć swoją płodność, pomocne będą przedmioty metalowe. Bogactwo i powodzenie mogą zapewnić nam monety, według zasady „pieniądz przyciąga pieniądz”.W miejscu pracy powinniśmy umieszczać obiekty przedstawiające wodę: zdjęcia, obrazy, minifontanny – one odpowiadają za karierę. Na sławę i wizerunek oddziałują błyskotki. Dekorując swoje otoczenie błyszczącymi przedmiotami, kryształami, możemy liczyć na popularność i dobrą reputację. W domach, gdzie spędzamy czas z rodziną, powinniśmy mieć przedmioty drewniane. Stanowią one symbol zgody, miłości i rodzinnego ciepła. Natomiast miejsca, w których się uczymy, powinno wypełniać światło. Możemy tam na przykład zapalić świecę bądź lampion.Jak zapewnić sobie pozytywną energię w miejscach, w których spędzamy najwięcej czasu Na dobre samopoczucie wpływa czystość. Powinniśmy więc otaczać się rzeczami czystymi, płynnymi, naturalnymi i żywymi (np. woda, kwiaty doniczkowe, kryształy).Zła energia to natomiast wszystko co zepsute, zaniedbane i martwe – takie przedmioty musimy usuwać.Chcesz poczuć się naprawdę dobrze w swoim domu Zaaranżuj go według Feng Shui!

    Data opublikowania wpisu: 28 11 2010 · czytaj dalej »
  • Herbata »

    Herbata to najczęściej pijany napój na świecie. Przyjmuje się, że w czasie jednej sekundy wypija się jej aż czternaście filiżanek! Historia tego napoju rozpoczęła się w Chinach. Legenda głosi, że została odkryta przypadkowo, gdy do kubka z wodą cesarza Chin Shennonga wpadły listki drzewa herbacianego. Było to ok. 2700 roku p. n. e.W Europie herbata pojawiła się w XVI wieku za sprawą Portugalczyków. Do Polski trafiła dopiero dwa wieki później. Obecnie uprawia się ją w ponad 30 krajach, głównie tych rozmieszczonych wokół równika. Jest to bowiem sfera klimatyczna najbardziej odpowiadająca uprawie roślin, z których następnie produkuje się herbatę. Występuje ona w wielu odmianach. Do najpopularniejszych należą: herbata czarna, zielona, biała, żółta, pu-erh (czerwona), ulung (niebieska), aromatyzowana i prasowana. Różnią się one od siebie sposobem produkcji, procesami fermentacyjnymi, czasem zbioru liści itp.Co ważne, każdą z herbat przyrządza się inaczej. Należy brać pod uwagę ilość, temperaturę wody oraz czas zaparzania. Powinniśmy pamiętać, że woda, którą zalewamy herbatę nie powinna się zagotować. W przypadku najczęściej pijanej herbaty czarnej, odpowiednia temperatura do zaparzania to 95 stopni Celsjusza. Woda nie zdąży wtedy utracić tlenu i dzięki temu smak herbaty będzie głębszy.Zachęcamy do poszukiwania herbaty, która urzeknie swoimi walorami smakowymi. Mając tak wielki wybór, nie powinniśmy się ograniczać do jednego rodzaju, ale cieszyć się bogactwem dostępnych smaków i aromatów.

    Data opublikowania wpisu: 28 11 2010 · czytaj dalej »
  • Sprzątanie mieszkań »

    Często borykamy się z trudnymi do usunięcia zabrudzeniami, plamami, z którymi nie mogą sobie poradzić nawet najlepsze proszki czy płyny. Nie wiemy jednak, że często wystarczy użyć naturalnego specyfiku, by poradzić sobie z brudem. Zdarza się, że są one skuteczniejsze niż niejeden chemiczny środek. Sody oczyszczonej powinniśmy użyć do czyszczenia stali nierdzewnej. Doskonale usuwa ona przypalenia z g arnków czy wszelkie brudy po gotowaniu. Nadaje się także do usuwania plam z atramentu orazoleju silnikowego.Możemy zastosować ją, chcąc pozbyć się brzydkiego zapachu, np. ryb – wystarczy wetrzeć odrobinę sody w rybę, by zabić nieprzyjmeny zapach. W połączeniu z octem soda usuwa również zatory z rur. Natomiast samego octu powinniśmy używać chcąc usunąć zabrudzenia po kawie, np. osad z kubków, a także plamy na umywalkach czy toalecie. Ocet to także środek, który czyści okna, nie pozostawiając smug.Oliwa z oliwek nadaje się doskonale do czyszczenia drewna. Usuwa również palmy ze smoły, a także zabrudzenia powstałe na garnkach ze stali nierdzewnej (podobnie jak soda oczyszczona). Cytryny możemy użyć do czyszczenia drewnianych desek do krojenia. Posiada ona właściwości wybielające, toteż wszelkie przebarwienia na drewnie znikają. Również pożółkłe rzeczy możemy prać, wykorzystując sok z cytryny – zadziała on jak wybielacz. Nadaje się także do mycia miedzianych garnków i usuwania plam powstałych przez osad herbaciany.Od dzisiaj możecie usuwać palmy bez wydawania pieniędzy na drogie środki chemiczne. Wystarczy użyć naturalnych specyfików, które znajdują się w każdej kuchni.

    Data opublikowania wpisu: 28 11 2010 · czytaj dalej »
  • Kosmetyki naturalne »

    Naturalne kosmetyki są z pewnością zdrowsze dla skóry. Odżywiają ją i pielęgnują. Co więcej, nie kosztują tak dużo, jak te, które możemy znaleźć w drogeriach, a ich skuteczność jest porównywalna, a czasami nawet większa. Polecamy przede wszystkim domowe maseczki. Jak je przygotować i dopasować do potrzeb skóryNajlepszym połączeniem w przypadku cery tłustej jest miód i banan. Należy rozmiksować banana i dodać do niego łyżkę miodu. Tak przygotowaną maskę nałożyć na twarz i trzymać kilkanaście minut, w zależności od indywidualnych potrzeb skóry. Skórze suchej proponujemy owoc papai oraz olejek migdałowy. Przygotowanie i zastosowanie jest podobne, jak w przypadku maski z banana i miodu. Skórę normalną najlepiej odżywią truskawki z masłem. Natomiast by sprostać wymaganiom skóry mieszanej, powinniśmy sporządzić miksturę z płatków róż, wody różanej i jogurtu truskawkowego.Warto zaznaczyć, że naturalne maseczki, oprócz swoich upiększających właściwości, posiadają także piękny zapach. Jest to prawdziwa uczta dla ciała oraz dla zmysłów. Zachęcamy do spróbowania!

    Data opublikowania wpisu: 28 11 2010 · czytaj dalej »
  • Problemy z włosami »

    Wiosną i jesienią nasze włosy są szczególnie osłabione. Wypada ich więcej, aniżeli o innych porach roku. Człowiek zdrowy, poza okresem wiosennym i jesiennym tarci ok. 50 włosów dziennie, natomiast w tych okresach ich utrata sięga nawet 80. Jeśli włosy są bardzo osłabione i dostrzegamy, że tracimy ich więcej niż dopuszczalne normy, z pewnością sygnalizuje to zaburzenia zdrowotne. Mogą być to zaburzenia hormonalne bądź neurotyczne. Często przyczyną jest też nadmierne złuszczanie naskórka głowy, a więc łupież. Zdarza się jednak, że powodem jest zwykłe osłabienie. Wówczas powinniśmy zadbać o dietę.Aby wzmocnić włosy, produkty, które spożywamy powinny być bogate w magnez, żelazo, cynk, witaminy A i E, a także C i H. Powinniśmy jeść dużo ryb i orzechów, gdyż zawierają one kwasy tłuszczowe omega3, które odżywiają włosy, czynią je grubszymi i gęstszymi. Bardzo ważne jest również białko – ono głównie odpowiada za budowę włosa. Najwięcej białka dostarczą organizmowi mięso oraz ryby. Bogate jego źródło stanowi również soja.Zdrowa dieta to nie wszystko. Włosy muszą być też właściwie pielęgnowane. Jeśli są osłabione, nie należy ich dodatkowo narażać na uszkodzenia. Odpada więc farbowanie, prostowanie, kręcenie, suszenie gorącym strumieniem powietrza itp. Delikatniejsze dla skóry głowy są szampony przeznaczone dla dzieci, więc w takiej sytuacji byłby na pewno bardziej wskazane. Na pewno korzystnie wpłynie dobra odżywka, specjalistyczna bądź przygotowana samodzielnie z naturalnych składników, np. pokrzyw, liści nasturcji czy żółtka.Aby zregenerować włosy potrzebny jest mniej więcej miesiąc właściwej diety i odpowiedniej pielęgnacji. Jeśli po tym okresie, nie zauważymy poprawy, może być to znak poważniejszej choroby i wskazana byłaby wizyta u lekarza.

    Data opublikowania wpisu: 28 11 2010 · czytaj dalej »
  • Sushi »

    Sushi jest tradycyjną japońską potrawą. Jako zakąska znana była już w I wieku naszej ery. Zdecydowanie różniła się jednak od dzisiejszej potrawy z ryżu i surowych dodatków: owoców morza czy warzyw. Przede wszystkim brakowało w niej tego, co dziś uważamy za podstawę sushi, a więc ryżu. Podawano przeważnie same surowe ryby bądź małże, zamarynowane na kwaśno. Ryż pojawił się dopiero w XVII wieku i służył głównie jako przyspieszacz procesu fermentacji marynowanych ryb. Po przyrządzeniu ryż wyrzucano i spożywano same ryby.Obecnie przyjmuje się, że sushi to potrawa składająca się z plasterka surowej ryby, zawiniętej w ryżową rolkę, z dodatkiem japońskiego chrzanu. Istnieje wiele odmian potrawy. Ich przygotowanie jest skomplikowane, jednak smaki zachwycają podniebienie.Nyotaimori to bardzo ekskluzywna odmiana sushi. Nazwa oznacza dosłownie prezentowanie ciała. Specyfiką jest sposób spożywania – sushi podawane jest bowiem na nagim ciele kobiety. Ma stanowić to połączenie doznań smakowych z erotycznymi. W Europie Nyotaimori spotyka się rzadko. Cena potrawy jest bardzo wysoka i tylko nieliczni mogą sobie pozwolić na ucztę tego typu.

    Data opublikowania wpisu: 28 11 2010 · czytaj dalej »
  • Czkawka »

    Czkawka to dolegliwość powodująca najczęściej dyskomfort. Gdy przytrafia się w miejscu publicznym, wprawia w zakłopotanie. Wstydzimy się powtarzających czknięć, chcielibyśmy, żeby jak najszybciej ustąpiły i denerwujemy się, gdy wciąż nam towarzyszą.Co powoduje czkawkę Czkawka to skurcz mięśni oddechowych oraz przepony z dodatkowym efektem zamknięcia głośni. Objawia się jako rytmicznie powtarzający się odgłos. Najczęściej jej przyczyną jest napełnienie żołądka w szybkie tempie nadmierną ilością pokarmów czy napojów. Zazwyczaj czkawka ustępuje po chwili. Niekiedy jednak może trwać nawet więcej niż dwie doby. Bez względu na to, czy mamy do czynienia ze zwykłym przypadkiem czy z czkawką przewlekłą, zawsze chcemy się jej jak najszybciej pozbyć.Domowych przepisów na zwalczanie czkawki jest wiele. Przyjmuje się, że przestraszenie osoby dotkniętej dolegliwością może pomóc. Czkający zatykają też uszy, niekiedy nos. Do najpopularniejszych sposobów walczenia z nią należy również wypicie duszkiem szklanki wody. Ponadto pomocna może być łyżeczka cukru. Niektórzy wstrzymują na dłużej oddech.Czasami jednak trzeba po prostu poczekać aż skurcz ustąpi samowolnie.

    Data opublikowania wpisu: 28 11 2010 · czytaj dalej »
  • Kalorie »

    Kalorie najczęściej spotykamy w dietetyce, nie wiedząc nawet, że to pojęcie z dziedziny fizyki. Odnosi się ono do jednostki ciepła, utożsamianej z energią. Technologia żywienia przejęła ten termin, wiążąc go z energią produktów żywnościowych, którą przyswaja człowiek po ich spożyciu. Kalorie liczą zwłaszcza ci, którzy chcą schudnąć, utożsamiając je z kilogramami, których przybywa po jedzeniu. Odchudzający się zwykle, oprócz liczenia kalorii poszczególnych produktów, próbują je także spalać. O ile tabele kaloryczne produktów żywnościowych są powszechnie dostępne, o tyle trudniej policzyć te, których pozbywamy się, np. uprawiając sport. Kiedy spalamy najwięcej kalorii Okazuje się, że najwięcej tracimy biegając i skacząc na skakance. Trochę mniej, ale także sporo spalmy pływając. Osoba o przeciętnej wadze 80 kg pozbywa się w czasie godziny ponad 600 kCal, jeżdżąc na rowerze lub grając w hokeja. Sporo, bo prawie 500 kCal spalamy podczas rąbania drewna. Tyle samo daje nam gra w tenisa. Taniec to 470 straconych kCal w godzinę. Uprawiając seks, pozbawiamy organizm 335 kCal. Ale uwaga! Okazuje się, że również leniuchując możemy co nieco spalić. Godzina snu daje nam 75 kCal mniej.

    Data opublikowania wpisu: 28 11 2010 · czytaj dalej »
  • Przedszkole »

    Przedszkole to pierwszy etap edukacji dziecka. Wówczas najbardziej kształtuje się jego nastawienie do nauki, tworzą się pierwsze relacje z rówieśnikami. Dla rodziców posłanie dziecka do przedszkola jest dużym przeżyciem. W wielu przypadkach zdarza się, że przedszkole stanowi pierwsza próbę dłuższej rozłąki z dzieckiem w ciągu dnia. To rozstanie jest główną przyczyną nerwów i niepokoju. Rodzice chcą, aby ich pociecha miała najlepszą opiekę, dobre warunki, ciekawych kolegów itp., dlatego starają się wybrać jak najlepszą placówkę.Jakimi kryteriami kierować się wybierając przedszkole dla dziecka Przede wszystkim nie powinniśmy rozważać, biorąc pod uwagę każde przedszkole w mieście, jeśli jest ich więcej niż pięć. Musimy zawęzić obszar naszego zainteresowania, wybierając takie, które znajdują się blisko miejsca zamieszkania, miejsca pracy bądź też są oddalone, ale z jakiś powodów zwróciły naszą uwagę, np. proponują dodatkowe zajęcia, na które chcielibyśmy posłać dziecko. Następnie należy dokładnie przejrzeć oferty placówek, które nas wstępnie zainteresowały. Trzeba wiedzieć, że przedszkola różnią się od siebie ceną, warunkami lokalowymi, kadrą pracowniczą, liczebnością grup, godzinami pracy, programem nauczania, a także lekcjami ponadprogramowymi. Pod tym kątem powinniśmy przeanalizować oferty. Następny krok należy już skierować do przedszkola, porozmawiać z dyrekcją, wychowawcami, obejrzeć sale. Wówczas dopiero możemy podjąć decyzję. Niekiedy pomocne może być zaczerpnięcie opinii u rodziców innych dzieci.Posyłając podopiecznego do przedszkola powinniśmy dokładnie wiedzieć, co ono oferuje i poprzeć swoją decyzję sensownymi argumentami, mającymi na celu dobro dziecka. Tylko w przypadku takich rodziców możemy mówić o świadomym i odpowiedzialnym wyborze.

    Data opublikowania wpisu: 28 11 2010 · czytaj dalej »
  • Public relations »

    Public Relations to dziedzina zajmująca się budowaniem właściwych kontaktów z otoczeniem. W przypadku przedsiębiorstw, bo to one głównie zatrudniają specjalistów od PR-u, liczy się budowanie pozytywnych relacji zarówno wewnątrz firmy, jak i z podmiotami zewnętrznymi.Relacje wewnętrzne to relacje panujące między pracownikami, ale także między szefem a zatrudnionymi. Składają się na nie wspólne tematy rozmów, firmowe tradycje, tzw. humor pracowniczy itp. Wewnętrzne kontakty są bardzo ważne. To one bowiem odpowiadają za atmosferę w miejscu pracy, mają także wpływ na motywacje pracowników, a co za tym idzie na efektywność ich pracy.Jeśli chodzi o relacje zewnętrzne podstawą będzie tu kontakt z przedsiębiorstwami współpracującymi, klientami biznesowymi, mediami, a także ze wszystkimi innymi podmiotami z zewnątrz, z którymi firma nawiązuje jakikolwiek kontakt, np. może to być firma zajmująca się cateringiem na jednej z firmowych imprez.Działania z zakresu Public Relations mają zatem na celu budowanie pozytywnego wizerunku przedsiębiorstwa wśród pracowników, konkurencji, biznesowych partnerów, mediów, jednym zdaniem, wśród wszelkich podmiotów, z którymi firma wchodzi w relacje.

    Data opublikowania wpisu: 28 11 2010 · czytaj dalej »
« poprzednia strona · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9 · 10 · 11 · 12 · następna strona »
Odwiedziny yandex 21 Odwiedziny yahoo 98 Odwiedziny googlebot 1264 Odwiedziny baiduspider 1